Χρόνια μετά από εμένα.

109
81

Χρόνια μετά από ‘μένα, σε μια προσπάθεια να με καθησυχάσω για όλα εκείνα που θα έρθουν.


χρόνια μετά από εμένα

Νικολεπρού,

Ναι, ναι ξέρω έτσι σε φωνάζει ο αδερφός σου και σε κάνει να φουντώνεις τόσο που το πρόσωπο σου γίνεται κατακόκκινο. Ακόμα δηλαδή όταν θυμώνεις γίνεσαι κατακόκκινη, αυτό δεν το ξεφορτώθηκες ούτε είκοσι χρόνια μετά, αλλά το παρατσούκλι που σου έχει δώσει θα σου φαίνεται αστείο γι ‘αυτό μη σκας και τόσο.

Ξέρω πως σου φαίνεται περίεργο που σου γράφω, μου γράφω. Ότι κάνω τέλος πάντων. Μην ανησυχείς, δεν έπαθε κανένας τίποτα, αλλά να έχεις στο μυαλουδάκι σου πως θα έρθουν στιγμές που θα φοβηθείς πραγματικά, μην αγχώνεσαι όμως γιατί στο τέλος όλα θα πάνε καλά.

Εντάξει, μπορώ να καταλάβω πως η έγνοια σου δεν είναι να διαβάσεις τι έχω να σου πω αλλά να πας να παίξεις στη στροφή. Και καλά κάνεις βέβαια γιατί σε είκοσι χρόνια από τώρα δεν θα βλέπεις κανένα παιδί όχι μόνο στη στροφή, μα στους δρόμους γενικότερα. Οι περισσότεροι συνομήλικοι σου παίζουν στο σπίτι, και όχι όπως φαντάζεσαι, εξερευνούν τα tablet των γονιών τους. Δεν καταλαβαίνεις αλλά θα τα μάθεις αργότερα. Εσύ κοίτα να παίξεις όσο πιο πολύ μπορείς και άκου τη μαμά, μη ντρέπεσαι, δεν σου χρειάζεται.

Ξέρω πόσο αγαπάς τις κούκλες και τις ιστορίες που φτιάχνεις με αυτές. Μη φρικάρεις, μα σε λιγότερο από είκοσι χρόνια θα είσαι κατά κάποιο τρόπο πρωταγωνίστρια σε αυτές. Θα κάνεις τη δική σου οικογένεια, το δικό σου παιδί και πίστεψε με δεν θα είναι όλα τόσο εύκολα. Αυτά τα παιδιά δεν βάζουν κώλο κάτω.

Να ξέρεις όταν τελειώσεις το σχολείο θα περάσεις βδομάδες ολόκληρες να σπας το κεφάλι σου ποια σχολή να διαλέξεις. Έχω να σου πω πως θα τα κάνεις μαντάρα. Όχι γιατί δεν θα είσαι αρκετά καλή, μα γιατί τίποτα δεν θα είναι αυτό που πραγματικά έχεις ανάγκη. Αν θες τη γνώμη μου το πρόβλημα προκύπτει από τις αρχές του λυκείου όταν θα σου πουν να διαλέξεις κατεύθυνση. Και αν θες τη συμβουλή μου, βάλε το συναίσθημα στην άκρη και διάλεξε θεωρητική.

Η Εύη τι κάνει; Τώρα αυτό δεν ξέρω πώς να στο πω. Μπορεί και να το έχεις ψυλλιαστεί βέβαια με όλο αυτό το κρύο – ζέστη, μια κάνει παρέα μαζί σου, μια με την Ηλιάνα. Ε δεν είναι αυτό που νομίζεις. Θα περάσεις όμορφα μαζί της και ίσως παρασυρθείς, αλλά κράτα καμία πισινή μήπως τελικά έχεις καλύτερη τύχη από εμένα. Λέω εγώ τώρα…

Και κοίτα να μην σκας επειδή η γιαγιά λέει ότι δεν σε θέλει και ζητάει μόνο το Θανάση. Θα ακούσεις και πολύ χειρότερα αργότερα. Δεν είναι κακιά, απλά δεν σε ξέρει. Δείξει κι εσύ λίγη κατανόηση. Δεν θα είναι πάντα μαζί μας, και τότε θα σου λείψει περισσότερο από όλους και ας μη το ξέρει.

Είμαι σίγουρη πως άμα δεις πως έχει γίνει το σπίτι θα το λατρέψεις. Δεν θα μένουμε πάντα σε αυτό, θα φτιάξουμε καινούριο, αλλά αργότερα η μαμά και ο μπαμπάς θα σου το δώσουν για να επιστρέψουν στο ίδιο. Το δικό σου θα είναι πιο μεγάλο και όμορφο, μα καθημερινά θα τρέχεις να εξερευνάς τους ίδιους χώρους με την ίδια αγάπη και ας είναι όλα διαφορετικά.

Θέλω να σου πω και κάτι που ξέρω πως θα σε κάνει να χοροπηδάς από χαρά. Το κοκοράκι που σου φτιάχνει η μαμά και εκείνες τις αφέλειες; Θα τα ξεφορτωθείς! Όμως σε παρακαλώ, όταν μακρύνουν τα μαλλιά σου μη λες σε όλους με περηφάνια να θαυμάσουν τις μακριές σου αφέλειες γιατί θα σε περάσουν για χαζή! Και κάτι ακόμα. Όταν θα σου μπει η ιδέα να βάψεις τα υπέροχα ξανθά μαλλιά σου, να χαρείς μη κάνεις το ίδιο λάθος με εμένα. Παλέτα κατάντησα μέχρι να επιστρέψω στο ας πούμε δικό μου. Γιατί να παιδευόμαστε δηλαδή;

Θα έρθουν τόσα που δεν ξέρω αν θα σου κάνουν περισσότερο καλό ή κακό, όμως αν σε παρηγορεί να έχεις κάπου στην άκρη του μυαλού σου πως θα έρθει εκείνη η μέρα που θα χαμογελάς χωρίς ιδιαίτερο λόγο και πάλι. Γιατί μπορεί ο κόσμος που θα αντικρίσεις να μην είναι αυτός που ονειρεύτηκες, αλλά θα είναι δικός σου. Να χαίρεσαι, να γελάς, να μη φοβάσαι. Είσαι δυνατή και θα το καταλάβεις σύντομα.

Να μας αγαπάς λίγο περισσότερο..

σε χαιρετώ!


Άραγε αν υπήρχε παράλληλο σύμπαν, θα προειδοποιούσες τον εαυτό σου ακόμα και αν βρισκόταν χρόνια μετά από αυτό που υπήρξες;

Εικόνα : Pixabay


Για περισσότερες ιστορίες, σκέψεις, πειράματα του μυαλού μπορείς να κάνεις μια βόλτα από τα social της σελίδας FacebookTwitter όπως επίσης και να εγγραφείς στο εβδομαδιαίοnewsletter που βρίσκεται πάνω δεξιά τοποθετώντας απλώς το e-mail σου.