Ο τόπος που αγάπησα να μισώ.

26
494

Η  ιδέα ήρθε με αφορμή το σχόλιο της Χριστίνας Ανδρομέδα, ώστε να παρουσιάσω κάποια μέρη της Στερεάς Ελλάδας. Αν και ταλαντεύτηκα αρκετά στην απόφαση μου αυτή, θα σας μιλήσω για το μέρος όπου γεννήθηκα, μεγάλωσα, κατέληξα και αγαπάω να μισώ! Κυρίες και κύριοι, ο Μώλος Φθιώτιδας.
(Αν δεν παινέψεις το σπίτι σου λένε, θα πέσει να σε πλακώσει! Τα διακινδυνεύεις αυτά;)

Μώλος Φθιώτιδας

Ο Μώλος είναι δήμος του Νομού Φθιώτιδας που συστάθηκε με το σχέδιο Καποδίστριας, το 1999. (παλιές καλές εποχές θα τολμήσω να πω). Το σχέδιο Καποδίστριας καταργήθηκε το 2011 μπαίνοντας σε εφαρμογή το Σχέδιο Καλλικράτης όπου οι οικισμοί του αποτέλεσαν τμήμα του νέου Δήμου Μώλου-Αγίου Κωνσταντίνου. Είναι κτισμένος στο κέντρο στενόμακρης πεδιάδας και βρίσκεται κατά μήκος των ακτών του Μαλιακού κόλπου και του όρους Καλλίδρομο, νοτιοανατολικά της πόλης της Λαμίας. Ο δήμος αποτελείται από εννέα δημοτικά διαμερίσματα έχοντας συνολικό πληθυσμό 6.668 κατοίκους. Έδρα του δήμου είναι ο Μώλος.

Τα διαμερίσματα έχουν ως εξής :

Μώλος
Αγία Τριάδα 
Άγιος Σεραφείμ 
Άγιος Χαράλαμπος 
Ανάβρα 
Καλλίδρομο 
Κόμνινα 
Μενδενίτσα
Σκάρφεια 

Ιστορική Αναδρομή 

Μώλος Φθιώτιδας

Στην περιοχή όπου βρίσκεται σήμερα η κωμόπολη του Μώλου κατοικούσαν οι Μαλιείς που σύμφωνα με τον μύθο ήταν απόγονοι της Μαλίδας, συζύγου του Ηρακλέους ο οποίος ήταν Βασιλιάς της Ανθήλης. Το χωριό κάηκε από τους Τούρκους το 1821 για αντίποινα για την ενεργή συμμετοχή των κατοίκων στην επανάσταση. Με την απελευθέρωση οι ντόπιοι που είχαν καταφύγει στα γύρω βουνά γύρισαν πίσω και έκτισαν  ξανά τα σπίτια τους στη θέση που αναπτύχθηκε ο σημερινός Μώλος. 

Ο Μώλος, είναι μια περιοχή όπου ιστορία της κατοίκησης του χάνεται στο βάθος των αιώνων. Από την αρχαιότητα και την πόλη των Λοκρών , που εικάζεται ότι βρισκόταν νοτιοανατολικά του σημερινού Μώλου έως την αρχαία Νίκαια. Συγκεκριμένα η Νίκαια αναφέρεται και στη ρωμαϊκή εποχή (Συνθήκη της Νίκαιας μεταξύ Μακεδόνων και Ρωμαίων) ενώ κατά πάσα πιθανότητα η πόλη βρισκόταν νοτιοδυτικά του Μώλου, στους πρόποδες των λόφων του όρους Καλλίδρομο, καθώς στην ευρύτερη περιοχή έχουν έρθει στο φως πολλά αρχαιολογικά ευρήματα (τάφοι, αγγεία, κιονόκρανα, διάσπαρτοι κέραμοι, κ.λπ.) που υποδηλώνουν την ύπαρξη αρχαίων οικισμών. Σύμφωνα, λοιπόν, με τις γραπτές πηγές πληροφορούμαστε για τη θέση τη πόλης Νίκαια να βρίσκεται σε απόσταση 40 σταδίων ανατολικά των Θερμοπυλών. Στους μεταγενέστερους  χρόνους ακριβώς στην περιοχή όπου βρίσκεται ο σημερινός Μώλος αναφέρεται η πόλη Ραβένικα.

Τον Απρίλιο του 1941, κατά την κάθοδο των γερμανικών στρατευμάτων προς την Αθήνα, στην περιοχή του Μώλου διεξήχθη μεγάλη μάχη μεταξύ των συμμαχικών δυνάμεων (Άγγλων, Αυστραλών, Νεοζηλανδών) και Γερμανών. Τα γερμανικά στρατεύματα βρέθηκαν μπροστά σε απρόσμενα μεγάλο εμπόδιο στην πορεία τους προς την κατάληψη της ελληνικής πρωτεύουσας και υπέστησαν σημαντικές απώλειες, σε αντίθεση με τις απώλειες μικρής κλίμακας των συμμαχικών δυνάμεων. Η γερμανική πολεμική αεροπορία προχώρησε σε βομβαρδισμό του Μώλου κατά τη διάρκεια του οποίου σκοτώθηκαν δύο κάτοικοι. Οι περισσότεροι από τους κατοίκους είχαν εγκαταλείψει την κωμόπολη, καθώς αναμένοντας τον επικείμενο βομβαρδισμό, βρήκαν καταφύγιο στους λόφους νότια από το σημείο που βρίσκεται ο Μώλος. Από εκεί, σύμφωνα με μαρτυρίες των παλαιότερων, είχαν πλήρη εικόνα των γερμανικών αεροπλάνων Stukas να βομβαρδίζουν τον οικισμό.

Μώλος Φθιώτιδας

Κατά την αποχώρηση των συμμαχικών δυνάμεων από την περιοχή οι Νεοζηλανδοί άφησαν ως ανάμνηση της μάχης στον Μώλο ένα στρατιωτικό αυτοκίνητο μεταφοράς προσωπικού, το οποίο βρισκόταν έως τη δεκαετία του ’70 στην οδό Οδυσσέα  Ανδρούτσου, περίπου στο σημείο που σήμερα βρίσκεται το κτήριο του Ειρηνοδικείου Θερμοπυλών.

Ο Μώλος απέχει μόνο δέκα λεπτά από τον ιστορικό χώρο των  Θερμοπυλών και τα ομώνυμα λουτρά που είναι τα αρχαιότερα καταγεγραμμένα ιαματικά λουτρά.

Στο σήμερα 

Μώλος ΦθιώτιδαςΑπό τις νότιες παρυφές του οικισμού διέρχεται η εθνική οδός, ενώ απέχει 189 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 27 χιλιόμετρα από τη Λαμία. Βόρεια του Μώλου, διέρχεται η σιδηροδρομική γραμμή Αθηνών-Θεσσαλονίκης (νέα χάραξη. Ήμουνα νια και γέρασα που λένε και στο χωριό μου. Τόσα χρόνια τους πήρε να το ετοιμάσουν περίπου!), ενώ στην περιοχή,  βρίσκεται και ο σιδηροδρομικός σταθμός .

Μώλος ΦθιώτιδαςΗ παραλία, απέχει περίπου δυόμιση χιλιόμετρα από το κέντρο του χωριού, υπάρχει μεγάλη μαρίνα ελλιμενισμού αλιευτικών και άλλων σκαφών καθώς και χώρος αναψυχής για τους παρευρισκόμενους. Στα παλαιότερα χρόνια, αποτέλεσε μεγάλη πηγή προέλευσης ατόμων, καθώς υπήρξε πόλος έλξης φιλοξενώντας τα μεγαλύτερα μουσικά ονόματα της χώρας, το πρωτάθλημα beach volley και αρκετές ακόμη εκδηλώσεις οι οποίες έφυγαν μαζί με τον Δήμαρχο. (ούτε στην Ελλάδα να ζούσαμε ένα πράγμα, γιατί να θέλουμε κάτι καλύτερο για τον τόπο μας; Ας τα κάνουν αυτά οι άλλοι που είναι μαλάκες, τι είμαστε εμείς, κορόιδα;)Από τότε, αποτελεί απλά πόλο έλξης για τους Μώλος Φθιώτιδαςμεροκαματιάρηδες που δεν έχουν να πάνε σε καλύτερη παραλία.

Ο υγροβιότοπος της ευρύτερης περιοχής όπου βρίσκεται ο Μώλος, λόγο της θέσης της στον Μαλιακό κόλπο, περιέχει πλήθος χλωρίδας και πανίδας καθώς και πολλά είδη ψαριών. Οι θάλασσες του Μώλου είναι ρηχές και με λασπώδη βυθό.

Στον τόπο υπάρχουν εύφορα εδάφη με μεγάλες εκτάσεις με παντός είδους καλλιέργειες όπως: ελιάς, φιστικιάς, ροδακινιάς, αχλαδιάς, βάμβακος, βιομηχανικής ντομάτας, κηπευτικών κ.ά. με πιο γνωστό και διαδεδομένα από αυτά, το κελυφωτό φιστίκι Φθιώτιδας. (αμ πως!)

Διαμερίσματα 

ΣκάρφειαΜώλος Φθιώτιδας, ΣκάρφειαΝότια βρίσκεται η Σκάρφεια,  μετονομασία του παλαιού χωριού Άντερας. Στις πλαγιές του τόπου υπάρχουν λείψανα οικισμού με φάσεις από την παλαιοχριστιανική περίοδο και κεραμική ίδιας εποχής. Ανάμεσα στο λιμάνι του Μώλου και τη Σκάρφεια υπάρχει ο  Φάρος «Χιλιομίλι» (σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση απέχει χίλια μίλια από την Κωνσταντινούπολη), έχοντας δημιουργηθεί από την  ένωση του Βοάγριου ποταμού ή Πλατανιά με το Λιαπατόρεμα.

Άγιος Σεραφείμ
Μώλος Φθιώτιδας, Άγιος ΣεραφείμΣτο χωριό υπάρχουν αρκετές ταβέρνες για βραδινό φαγητό, καφετέριες, μπαρ και στη παραλία αυτού, ψαροταβέρνες. Τα τελευταία χρόνια η ιχθυοκαλλιέργεια και οστρακοκαλλιέργεια αναπτύσσεται  στη περιοχή. Το αλιευτικό καταφύγιο που διαθέτει το χωριό είναι από τα μεγαλύτερα του Μαλιακού κόλπου, δυναμικότητας 75 αλιευτικών σκαφών.

Μενδενίτσα
Μώλος Φθιώτιδας, ΜενδενίτσαΗ Μενδενίτσα, γνωστή κατά την διάρκεια του Μεσαίωνα ως Βοδονίτσα. Κατά της διάρκεια του Ύστερου Μεσαίωνα, αποτέλεσε πρωτεύουσα του Λατινικού Σταυροφορικού Κράτους του Μαρκιζάτου της Βοδονίτσας. Το Φραγκικό κάστρο, το οποίο διατηρείται έως σήμερα, ανεγέρθηκε επάνω στα ερείπια αρχαίας πόλης, η οποία στις περισσότερες των περιπτώσεων ταυτοποιείται με την πόλη Φάρυγγαι. (σε ορισμένες περιπτώσεις ταυτοποιείται με την Ομηρική Τάρφη.) Αποτέλεσε επισκοπική έδρα κατά την διάρκεια του Μεσαίωνα.

Καλλίδρομο
Μώλος Φθιώτιδας, ΚαλλίδρομοΕίναι από τα χαμηλότερα βουνά στα οποία κυριαρχεί το έλατο. Κυρίως η βόρεια πλευρά του καλύπτεται από πυκνό ελατόδασος. Στις πλαγιές του σχηματίζονται αρκετά υδάτινα ρεύματα. Κοντά στην κορυφή του σχηματίζεται η μικρή λίμνη Νευρόπολη. διαθέτει αξιόλογες διαδρομές για πεζοπορία. Στις πλαγιές του διεξάγεται συχνά το ράλι Ακρόπολις, ενώ η ομώνυμη σήραγγα  αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες της Ελλάδας.

Αυτά λοιπόν είναι τα μέρη που κρύβει το χωριό και τα διαμερίσματα του. Για να είμαστε δίκαιοι, (και να μην πάρω και κανέναν στο λαιμό μου) αν και από ιστορικής πλευράς τα μέρη έχουν πλούσιο ενδιαφέρον, προφανώς δεν συνιστώνται για διαμονή, παραθέριση ή ότι άλλο φαντάζεται ο ανέμελος νους.

Αλήθεια εσύ, έχεις αναζητήσει την ομορφιά του δικού σου;
Ραντεβού , στην επόμενη αναζήτηση του τόπου.

υ.γ Στην αναζήτηση μου αυτή, βοήθησε η wiki, καθώς και τοπικές σελίδες.


Ο Μώλος είναι ο δικός μου τόπος. Αρκετές φορές όμως, συναντάω ανθρώπους όπου η καταγωγή αποτελεί σημείο αναφοράς. Με αυτό εννοώ πως επιδρά υπέρ του δέοντος θετικά ή αρνητικά στον ψυχισμό τους οδηγώντας σε ακατανόητα κόμπλεξ. Συγχρόνως συναντάω άτομα που τα ενισχύουν, αδιαφορώντας για τους ουσιαστικούς λόγους που έχουμε ανάγκη να αισθανόμαστε ότι ανήκουμε κάπου. Προσωπικά, σπίτι μου πάντα θα θεωρώ εκεί όπου η αγάπη με κυριεύει. Ανεξάρτητα της τοποθεσίας, ανεξάρτητα της ιστορίας, αδιαφορώντας για το τοπίο.

Για περισσότερες ιστορίες, σκέψεις, πειράματα του μυαλού μπορείς να κάνεις μια βόλτα από τα social της σελίδας FacebookTwitter όπως επίσης και να εγγραφείς στο εβδομαδιαίοnewsletter που βρίσκεται πάνω δεξιά τοποθετώντας απλώς το e-mail σου.

5 (100%) 3 vote[s]